Οδοιπορικό σε Ρωμαϊκά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, οι μαθητές των τριών τμημάτων της Ε΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε διάφορα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους και την πολύτιμη βοήθεια ξεναγού γνώρισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μερικά από τα ξεχωριστά ιστορικά σημεία της ιστορίας της πόλης.

1 Small
2 Small
3 Small
4 Small
1/4 
start stop bwd fwd

 Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης που είναι η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών. Η αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία.                                              

Στη συνέχεια οι μαθητές σε μικρή απόσταση από την Καμάρα επισκέφτηκαν την Ροτόντα, ένα θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης που μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η επόμενη στάση αποτέλεσε και την έκπληξη για τους μαθητές μας. Είχαν την τύχη και τη δυνατότητα να γνωρίσουν ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο τον τειχών και ένα από τα πιο πολυσύχναστα και δημοφιλή σε όλη την Θεσσαλονίκη τον Πύργο του Τριγωνίου (Πύργος της Αλύσεως) που τα τελευταία χρόνια ήταν συνήθως κλειστός. Οι μαθητές ανέβηκαν στον πύργο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την υπέροχη θεά του Θερμαϊκού κόλπου που προσφέρει το μέρος, ενώ με μια προσεκτικότερη ματιά τους αποκαλύφθηκαν τα παλιά όρια των τειχών που χάνονται στο σημερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα όρια της ιστορικής Άνω πόλης! Κάποιοι μάλιστα νοερά υποδύθηκαν το ρόλο αρχαίου υπερασπιστή της.                                                                         

H Μονή Βλατάδων ή Βλαττάδων ή Βλατταίων, το μοναδικό μοναστήρι στην περιοχή της Άνω Πόλης της βυζαντινής περιόδου της Θεσσαλονίκης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα, ήταν η προτελευταία στάση μας. Ως κτητόρισσα της Μονής φέρεται η αυτοκράτειρα Άννα Παλαιολογίνα. Σύμφωνα με τοπική παράδοση η Μονή είναι κτισμένη στον τόπο όπου κήρυττε ή διέμενε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διαμονή του στην πόλη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων περίπου και έχει θέα την πόλη της Θεσσαλονίκης.   

Το παλαιό καθολικό της Μονής Λατόμου, γνωστό σήμερα ως Ναός του Οσίου Δαυίδ αποτέλεσε και την τελευταία ευκαιρία της γνωριμίας μας με την ατελείωτη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στην αρχική του μορφή ο ναός αποτελούσε ένα τετράγωνο κτίριο με κόγχη στα ανατολικά και μέσα στο τετράγωνο σχηματιζόταν ισοσκελής σταυρός από τέσσερα μικρά διαμερίσματα στις γωνίες. Στο ναό σώζεται πλούσιος και εντυπωσιακός ως προς τη θεματολογία τοιχογραφικός διάκοσμος.                                                                                                                                                                

Το μέγεθος της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι τόσο μεγάλο ώστε αυτό το οδοιπορικό μας να αποτελεί ίσως μια στάλα. Το άρωμα του όμως σίγουρα θα ακολουθεί τους μαθητές που συμμετείχαν σαν μια ξεχωριστή ανάμνηση, κρίνοντας πάντα από τις αντιδράσεις τους στο τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Πρόσθετες πληροφορίες