Βιώνουμε την Υπαίθρια Εκπαίδευση

39

     Η φύση είναι η ισχυρότερη πηγή γνώσης. Σου μιλά, σε ηρεμεί, σε εμπνέει, σε καθοδηγεί. Εμείς οι μαθητές και μαθήτριες του Δ’2 αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί επειδή στο σχολείο μας έχουμε όμορφους χώρους πρασίνου. Ακόμη, βέβαια, πιο τυχεροί αισθανόμαστε επειδή συμμετέχουμε στο «Schooler Planet» το οποίο είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα Υπαίθριας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που μπαίνει επίσημα στις σχολικές αυλές με στοχοθεσία ενισχυτική του αναλυτικού προγράμματος και ενδυναμωτική της σχέσης σχολείου, μάθησης και φύσης. Όλα τα εργαστήριa στο «Schooler Planet» είναι σχεδιασμένα να λαμβάνουν χώρο με αρχές βιωματικής μάθησης, περιβαλλοντικής συνείδησης και κριτικής σκέψης στις σχολικές αυλές ως τον πιο άμεσο υπαίθριο χώρο μίας σχολικής κοινότητας. 

1699382315786 1
20231107_183939
20231107_184035 1
20231107_184132
20231107_184222
40
41
43
1/8 
start stop bwd fwd

 Με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα γνωρίσαμε  τη Δρ. Αριστέα Κυριάκου που  είναι συνιδρύτρια της  Εuropean Οutdoor Εducation Hub, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aberdeen της Σκωτίας (υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) και του Πανεπιστημίου Linköping της Σουηδίας, με εξειδίκευση στην Υπαίθρια Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Υπαίθρια Ζωή. Έχοντας συντονίσει δεκάδες σχολικά προγράμματα στην Ελβετία, τη Σκωτία και τη Σουηδία, η Αριστέα εργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας ταυτόχρονα οριστεί και Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.

Έτσι αφού ολοκληρώσαμε τα δύο από τα τέσσερα βιωματικά εργαστήρια γράψαμε λίγα λόγια για τις εντυπώσεις μας:

"Καθώς περιμέναμε την κ. Αριστέα και πριν ξεκινήσουμε το πρώτο μας μάθημα στην αυλή φανταζόμασταν πως θα κάναμε παιχνίδια, κανονικό μάθημα στη φύση, παιχνίδια Γλώσσας όλοι μαζί, πως θα παίζαμε πολλά παιχνίδια έξω, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού…" , "Τελικά,όμως, κάναμε κάτι διαφορετικό και πιο ωραίο! Μάθημα έξω φτιάχνοντας μια φωλιά ενός φανταστικού πουλιού…", "Ήταν τέλεια, ξετρελαθήκαμε όλα τα παιδιά και μας άρεσε πάρα πολύ!" , "Ήταν όπως το περίμενα!' , "Χωριστήκαμε σε ομάδες και δουλέψαμε όλοι μαζί!!!" , "Ήταν πολύ καλύτερα !!!"

Έτσι λοιπόν τελειώνοντας το μάθημα …

"Νιώθουμε λύπη γιατί τελείωσε!" , "Χαρούμενοι επειδή έχουμε ωραία νέα να πούμε!" , "Χαρά επειδή μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τα άλλα παιδιά της τάξης μου!" , "Χαρά και ελπίδα!" , "Λύπη γιατί τελείωσε και χαρά επειδή περάσαμε πολύ ωραία !" , "Ήταν οι καλύτερες μέρες της ζωής μας και θέλουμε να τις ξαναζήσουμε!" "Περισσότερο μας άρεσε που δουλέψαμε ομαδικά και φτιάξαμε φωλιές για τα πουλιά!" , "Που προσπαθήσαμε να σώσουμε το αυγό του πουλιού". , "Που φτιάξαμε το φανταστικό μας πουλί τον φελαργό που κινδυνεύει να εξαφανιστεί! (Αυτό ήταν και το πρώτο μας μάθημα)". , "Που συνεργάστηκα με τους συμμαθητές μου". , "Που ήμασταν στη φύση". , "Που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τον Τρίλοφο χωρίς ηλεκτρική ενέργεια". , "Που φτιάξαμε τον ηλιακό φούρνο (το δεύτερό μας μάθημα)". , "Που δοκιμάσαμε πώς λειτουργεί ο ηλιακός φούρνος   έλιωσε η σοκολάτα και τη φάγαμε (η συνέχεια του δεύτερου μαθήματος)"

Τα λόγια τους λένε πολλά, ακόμη περισσότερα τα πρόσωπά τους! Νιώθουμε αυτό το φτερούγισμα μέσα μας για το πού αλλού θα μας ταξιδέψει η γλυκιά μας κυρία Αριστέα! Περιμένουμε με ανυπομονησία τα δύο επόμενα εργαστήριά μας μαζί και η δασκάλα μας κ . Αννέτα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορεί κανείς να ανατρέξει εδώ: https://euoutdoor.education/schooler-planet/

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες