Το τοπικό μας έθιμο

Την Τ20180129 214530 Smallρίτη 30 Ιανουαρίου, η σημαία μαζί με παραστάτες, εκπαιδευτικούς και γονείς, παραβρέθηκαν στην εκκλησία της Παναγίας, στον Τρίλοφο, προκειμένου να εορταστούν οι προστάτες άγιοι τρεις Ιεράρχες αλλά και για να ακολουθηθεί για μία ακόμη φορά το εθιμοτυπικό της μνημόνευσης ονομάτων δωρητών και ευεργετών του τοπικού σχολείου. Αυτό είναι ένα  έθιμο που κρατά από τα παλιά χρόνια. Παραμονή της εορτής των αγίων, στο χώρο του σχολείου, παρασκευάστηκαν τα κόλλυβα από κυρίες του τόπου και αποτυπώθηκε η μορφή των αγίων πάνω σε αυτά. Στους παρευρισκόμενους στην εκκλησία, ο διευθυντής έβγαλε την ακόλουθη ομιλία:

Για μία ακόμη χρονιά εξελίσσεται σε αυτόν εδώ τον τόπο ένα πατροπαράδοτο έθιμο. Αυτό της μνημόνευσης , την ημέρα των τριών Ιεραρχών, δωρητών και ευεργετών του εκπαιδευτικού χώρου , του Σχολειού με άλλα λόγια της Κοινότητας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πρόσφεραν από το υστέρημά τους, διευκολύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, συμβάλλοντας στις διάφορες ανάγκες του Σχολείου.

Γιατί όμως αυτή η διάθεση προσφοράς στο Σχολειό; Διότι ήξεραν ότι η προσφορά τους ήταν για τα ίδια τα παιδιά τους. Επειδή, ως αγράμματοι οι πατέρες μας εκεί ήθελαν να επενδύσουν. Στη μόρφωση των παιδιών τους , στην παιδεία, αυτή για την οποία τόσο μίλησαν οι άγιοι πατέρες που σήμερα γιορτάζουμε. Πίστευαν και αυτοί ακράδαντα ότι η γνώση είναι δύναμη άφθαρτη. Δεν μπορεί να κλαπεί, δεν μπορεί να χαθεί. Την κάνεις κτήμα σου και την έχεις για πάντα. Γνώριζαν ότι το Σχολειό είναι φύλακας αξιών, συμπαραστάτης τους στον μόχθο τους να παραδώσουν στην κοινωνία ανθρώπους χρήσιμους, άξιους, ευγενικούς. Αυτά τιμούσαν και οι ίδιοι τους.

Είναι αξιοθαύμαστο, ότι εδώ σε αυτόν τον τόπο, το έθιμο αυτό συνεχίζεται με τόσο ζήλο. Είναι συγκινητικό, ότι κάθε παραμονή των τριών Ιεραρχών όπως χθες βράδυ, άνθρωποι πιστοί στην ιερότητα της παράδοσης αυτής, σε έναν χώρο που τον θεωρούν και δικό τους, αυτόν του Σχολείου, σκύβουν το κεφάλι και με προσήλωση, εργάτες ταπεινοί μιας παραδεδομένης σε αυτούς αξίας, προσφέρουν κόπο και χρόνο για την προετοιμασία του σημερινού μνημόσυνου. Περήφανοι που είναι συνεχιστές ελπίζουν με τη σειράτους να παραδώσουν στις ερχόμενες γενιές γιατί έτσι μόνο μένει άσβεστη η μνήμη.

Αξίζει αναφορά στις ευγενικές κυρίες:

Κ. Δεληγιάννη Ελένη, κ. Αναγνώστου Ανδρονίκη, κ. Αλεξάκη Ισμήνη, , κ. Παππά Φωτεινή καθώς και στους κυρίους Παπαγρηγορίου Γεώργιο, αγιογράφο του τόπου τούτου και κ. Παπαγρηγορίου Γρηγόριο. Αποτύπωσαν την εικόνα των Τριών Ιεραρχών στην κάθε της λεπτομέρεια, με μεγάλη πιστότητα και αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω στο δίσκο αυτόν με τα κόλλυβα. Ήμασταν μάρτυρες του μόχθου ολωνών. Τους τιμά.

Ο Σ.Δ. όπως και ο Σ.Γ. και οι μαθητές εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους δωρητές που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το Σχολειό χρειάζεται τη συμβολή όλων στο έργο που συντελείται εκεί καθημερινά στα παιδιά του τόπου τους.

Υπέρ αναπαύσεως λοιπόν κεκοιμημένων πατέρων, μητέρων και αδελφών, τελείται το μνημόσυνο τούτο και ακολουθεί η ανάγνωση των ονομάτων                                                              

Πρόσθετες πληροφορίες